כללי

חומצות אמינו

תרשים חומצת אמינו

תרכובת חומצות אמינו הנה חומר אורגני הנמצא בכל תא של אורגניזם חי.
שרשראות חומצת אמיניות אחראיות על יצירת מבנה החלבונים ורקמת הגוף.
בפשטות – חומצות אמינו הינן ה –"דלק" של הגוף הנחוץ לכל פעילות האורגניזם החל ממבנה השלד, הרקמות והשרירים ועד לקידוד הגנטי של התאים.

מבחינה כימית, מוגדרת חומצת אמינו כמולקולה המורכבת משני אלמנטים:

  • אמינו – קבוצה בסיסית.
  • קרבוקסיל – קבוצה חומצית.

בגוף האדם קיימים 20 סוגים של חומצות אמינו ולכל אחד מבנה שונה ותפקיד אחר:

  • 11 סוגים של חומצות אמינו מסוגל הגוף לייצר באופן עצמאי ללא צורך במקור חיצוני והם נקראים "חומצות אמיניות בלתי חיוניות".
  • 9 סוגים אחרים של חומצות אמינו נקראים "חומצות אמינו חיוניות": אלאנין, ציסטאין,  אספרגין, פרולין, חומצה גלוטמית, סרין, טירוזין, גליצין וחומצה אספרטית. החוצמות הללו נוצרות בגוף על ידי התפרקות של חלבון המגיע דרך המזון.
    החלבון מתפרק בכבד ליחידות חומצות אמינו ונבנה מחדש בהתאם לצרכי הגוף.

קיים מגוון רב של סוגי מזון עתירי חלבונים כאשר המרכזיים שביניהם הם בשר דל שומן, דגים, ביצים, קטניות, פולי סויה, ירקות מסוימים כגון אבוקדו, אספרגוס, סלק ומוצרי חלב רזים.

צמחונות וטבעונות

צריכת חומצות אמינו ממקור שאינו חי הינה חיונית לצמחוניים ולטבעוניים בתור תחליף למקורות חלבון "מסורתיים" כגון מוצרי בשר וחלב.
במעבר לצמחונות ולטבעונות הגוף מאבד מכמות חומצות האמינו החיוניות שמקורותיהן במאכלים מן החי, ויש צורך למצוא תחליפים זמינים למזונות אלה, כגון פולי סויה וטופו.

אנשים הנמצאים בתהליך דיאטה לצורך הרזיה ועיצוב הגוף זקוקים לחומצות אמינו זמינות כדי לאזן את תהליך איבוד השומן ולשיפור רמת חילוף החומרים בגוף.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *